نوع مقاله : مقاله
نویسنده
دانشگاه Aix-Marseille فرانسه
چکیده
در بسیاری از جوامع روستایی و یا شهری، زنان به طور سنتی مسئولیت تأمین آب، رفاه و بهداشت خانواده، مدیریت آب در خانه و یا در مزارع، مراقبت و نگهداری از احشام و دام و تولیدات لبنی را برعهده دارند و همچنین امروزه در بسیاری از سمتهای دیگر در جامعه اشتغال دارند. با تشدید وضعیت کم آبی که بخش عمده آن در این سالها نتیجه مدیریت نامناسب منابع آب و همچنین تغییرات اقلیمی و اثرات آن است، مسئولیت زنان در راستای تامین آب، خصوصا در مناطقی که با کمبود آب مواجه هستند بیشتر میشود. انتظار ساعتهای طولانیتر در صف تانکرهای آب و مسافتهای دورتر برای یافتن آب و یا قطع مکرر آب در منازل، باعث میشود تا زنان بار سنگینی از مسئولیت و همچنین فشار روانی برای تامین آب و بهداشت خانه را بر دوش کشند. با این حال متأسفانه زنان نقش قابل توجهی در تصمیمگیری و سیاستگذاری منابع آب ندارند. بهطور کلی زنان عمدتا در تصمیمگیریها برای مدیریت منابع آب موجود چه در جوامع محلی و چه در سطح ملی و منطقهای بسیار کمتر از مردان مشارکت دارند. در واقع این عدم مشارکت زنان میتواند ریشه در موانع فرهنگی مانند سنتها و تفکر مردسالارانه جوامع و نیز عادت به تصمیمگیری توسط مردان برای امور آب داشته باشد. تقویت جایگاه زنان در مدیریت منابع آب میتواند نقش مهمی در بهبود شرایط مدیریت آب به دلیل مشارکت نیمی از جامعه یعنی زنان را با در نظر گرفتن نظرات آنها در پی داشتهباشد. آموزش و فرهنگسازی بین مردم خصوصا جوامع محلی و همچنین در سطوح بالاتر مدیریتی در کشور برای جلب مشارکت زنان در مدیریت منابع آب اهمیت فراوان دارد. این مشارکت میتواند از طریق تقویت تشکلهای زنان، حمایت از حضور فعال زنان روستایی در جلسات شورا و دهیاری روستاها، آموزش در زﻣﻴﻨﻪ آﺑﻴﺎری ﻣﺰارع، ﺑﻬﺮهﺑﺮداری و ﻧﮕﻬﺪاری ﺷﺒﻜﻪ آﺑﻴﺎری، ارائه فرصتهای بیشتر به متخصصان زن در شرکتها و سازمانهای ذیربط در نظر گرفتهشود.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
The Marginalized Role of Women in Water Resource Management
نویسنده [English]
- Shohreh Sadrikhanlou
Aix-Marseille University, France
چکیده [English]
In many rural and urban societies, women have traditionally been responsible for water provisioning, household hygiene, livestock care, and dairy production, among other roles. With the intensification of water scarcity-largely a consequence of mismanagement and climate change-the burden on women has increased, especially in areas facing severe water shortages. Women endure prolonged waiting times for water tankers, longer journeys to fetch water, and frequent household water outages, leading to significant physical and mental strain.
Despite their substantial contributions, women have minimal representation in water resource decision-making processes. Their exclusion stems from cultural barriers, traditional norms, and patriarchal attitudes. Enhancing women's participation in water management can significantly improve resource governance. Strategies to empower women include promoting female-centric organizations, supporting rural women's involvement in local councils, and offering training in irrigation management and water system maintenance.
کلیدواژهها [English]
- Women
- Water Resources
- Water Management
- Women's Responsibilities
- Participation