نوع مقاله : مقاله
نویسنده
گروه جغرافیا، اداره آموزش و پرورش ناحیه 1 ساری
چکیده
امروزه یکی از بارزترین نمودهای زندگی، مصرف زیاد پلاستیکها ونایلونهاست که آلودگی حاصل از آن در بسیاری از کشورهای دنیا مخصوصاً کشورهای درحال رشد که شهرهای ایران هم از آن مستثنی نیستند به حادترین مشکل مبدل گشته است و بهصورت آلودگی محیطزیست خود را نشان میدهد. پلاستیک امروزه کاربردهای فراوانی در زندگی انسانها پیدا کرده، آنقدر موارد مصرف این محصول در زندگی گسترش یافته که به جرئت میتوان گفت بدون آنها زندگی انسانها فلج میشود. این مواد پرکاربرد بهنوبه خود زیانهای جبرانناپذیری برای بشریت به ارمغان آورده است و زیانها زمانی رخ میدهند که پلاستیک تبدیل به زباله میشود. حال پرسش این است که پلاستیک چه زمانی بهشکل زباله نمود پیدا میکند؟ و راههای مقابله با این معضل بزرگ چیست؟
بهعلت کاربرد فراوان نایلون و پلاستیکها در زندگی امروزی خلاص شدن از آنها به این راحتیها نیست شاید هم نیازی به این کار نباشد. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان نایلونها درصورتی تبدیل به زباله و بحران میشوند که در طبیعت رها شوند، اگر تدابیری در این زمینه اندیشیده شود که از رهاسازی نایلونها در طبیعت جلوگیری شود نهتنها بحران ایجاد نمیکند بلکه با توجه به وسعت کاربردشان، گرهگشای بسیاری از مشکلات و نیازهای امروز خواهند بود. بههر حال پلاستیکها با زندگی انسانها عجین شدهاند و باید راهکارهای مناسب و فرهنگ درست استفاده از آن در پیش گرفته شود. بسیاری از کشورها و سازمانها و نهادها راههای مختلفی اهم از تصویب قوانین محدودکننده؛ تصویب مالیاتبرمحصول؛ اصلاح فرهنگ مصرف؛ اتخاذ تدابیری جهت جمعآوری و بازیافت آنها، استفاده از کیسههای جایگزین پارچهای و مهمتر از همه کیسههای سازگار طبیعت که گیاهی هستند را در راه مقابله با این بحران محیطزیستی برگزیدهاند.
در این مقاله که با رویکرد تحلیلی و توصیفی ازطریق جستجو درسایتهای علمی، مجلات، مقالات علمی و همایشها و کنفرانسها اطلاعات مربوط به پلاستیکها جمعآوریشده، ضمن بیان کاربرد پلاستیکها در زندگی روزمره مردم و اثرات زیستمحیطی آن به راهکارهایی جهت حذف پلاستیک پرداخته و این نتیجه را در پی داشته که قسمت اعظم آلودگی محیطزیست صرفنظر از رشد صنایع پلاستیکسازی به نحوه برخورد انسان با محیطزیست و فرهنگ مصرف آن بر میگردد.
کلیدواژهها
موضوعات